De mooiste vaarroutes van het zuiden

ZAR Mini vaarroutes

Rivieren, kanalen, meren, plassen en natuurlijk de Noord- en Waddenzee. Nederland kent een even uitgebreid als divers waterwegen netwerk, met urenlang vaarplezier voor alle typen vaartuigen en liefhebbers. Zeker nu de zomer en nazomer in het teken staan van ‘eropuit in eigen land’ een mooie gelegenheid om een aantal vaarroutes in het zuiden van ons land uit te lichten die bij uitstek geschikt zijn voor uw ZAR Mini rubberboot of RIB.

Of u nu liefst dicht bij huis en in eigen provincie vaart, of er geen enkele moeite mee heeft eerst per trailer enige afstand te overbruggen voordat u te water gaat. Door heel Nederland kunt u in iedere provincie heerlijke, onvergetelijke vaartochten maken. Zoekt u graag de stedelijke drukte op en meert u graag aan op een zonovergoten terrasje? Of trekt u zich liever terug in de ongerepte en rustgevende natuur? Het kan allemaal en dat gewoon in ons eigen prachtige Nederland waterland! We beginnen met Zuid-Nederland.

Wat zijn de mooiste vaarroutes van Nederland? Een vraag die we vaak krijgen. Maar uit zoveel keuze en tal van persoonlijke voorkeuren is dit onmogelijk kiezen. Bovendien kan het seizoen, de week, dag of zelfs het dagdeel een rol spelen voor optimaal vaargenot per specifieke route. We benoemen daarom een aantal routes ter inspiratie, verspreid over het land, die in ieder geval geschikt zijn voor al onze rubberboten, RIB-boten en sloepen.

#1 – Leer de hele provincie Limburg kennen vanaf de Maas

Niet alleen geliefd vanwege een bourgondische levensstijl en ‘on-Nederlands’ heuvelachtig landschap, ook op gebied van watersport heeft Limburg veel te bieden. Grote rivieren zoals De Maas kunt u afwisselen met de vele grote Plassen die Limburg rijk is. Bij Roermond zijn de Maasplassen een waar eldorado voor de watersport. Maar onze meest zuidelijke provincie heeft nog veel meer te bieden.

Waterrecreatiecentrum Eijsden is de meest zuidelijk gelegen watersportplas in Nederland en ook Maasbracht heeft de watersporter veel ruimte te bieden. Maar het meest spraakmakende watersportplezier beleeft u in Limburg op de Maas. Via Gelderland vaart u de hele provincie door, waar de vele typische stadjes en dorpjes voldoende aanleg mogelijkheden bieden voor authentiek bourgondisch genieten. Echte globetrotters kunnen bovendien via de Maas ons land verlaten en via België koers zetten richting het prachtige landschap van Noordoost-Frankrijk.

ZAR-Mini-FUN-rubberboot
ZAR-Mini-ALU-rubberboot
ZAR-Mini-AIR-rubberboot
ZAR-Mini-RIB-9
ZAR-Mini-LUX-RIB

#2 – Doorkruis Noord-Brabant over het water, minstens zo gezellig!

De Maasroute, Brabantse Kanalenroute, Maas-Waalroute en West-Brabantroute hebben een gezamenlijke lengte van meer dan 600 kilometer. Binnen deze routes wisselen rivierlandschappen zich af met fraaie steden. ‘s-Hertogenbosch is een van deze steden maar ook de knusse kleinere steden en dorpen zullen niet onopgemerkt blijven. Het zal duidelijk zijn dat vaarroutes zich niet altijd aan provinciegrenzen houden. Zo loopt de Maasroute voor een deel door de mooie provincie Limburg en vaart u via het Brabantse deel van de Biesbosch door richting Zuid-Holland en Zeeland via het Hollands Diep.

Een stukje zuidelijker vinden we een mooie alternatieve vaarroute door de regio West-Brabant, die leidt via de Dintel, de Mark, Markkanaal richting Wilhelminakanaal. Via de ingang aan het Volkerak kun je bij Dintelsas de Dintel en de Mark op om zo Roosendaal, Breda, Oosterhout en Tilburg aan te varen. Je mijdt hiermee de drukke Volkeraksluizen, het Hollandsch Diep, het drukke vaarknooppunt bij Moerdijk en de Amer. Deze route is geschikt voor de kleinere motorboten. Ontdek de prachtige Haven van Heusden via een aftakking van de Maas of ontdek delen van Oost-Brabant via de Zuid-Willemsvaart.

#3 – Zeeland, watersportplezier voor iedereen!

Welke provincie van Nederland zou meer vaarwater hebben dan Zeeland? Daar waar Zeeland vroeger omgeven door het zoute water is door de Deltawerken wel veel veranderd. Overigens niet ten nadele: met name de Grevelingen is een prachtig watersportgebied geworden. Het is ook de watersportprovincie met ruimte en weidse uitzichten. Leuke havenplaatsen in overvloed zoals Willemstad, Hellevoetsluis, Ouddorp, Brouwershaven, Zierikzee, Veere, Bruinisse, Yerseke, Vlissingen Goes, etc. Voor wie naar onze zuiderburen wil oversteken is Antwerpen ook prima mogelijk. Grotere vaarwateren zijn prachtig voor de doorwinterde watersporter, maar brengen ook een aantal gevaren met zich mee.

De zeegang kan ruw zijn bij slecht weer, u dient in een aantal gevallen rekening te houden met een sterke stroom en bovenal dient u op te passen voor het vrachtverkeer. Met name bij Willemstad is het bij de oversteek goed uitkijken. Neem de kortste oversteek en geef vrachtverkeer royaal de ruimte. U wilt niet de zoveelste watersporter zijn die ten onder gaat door een aanvaring. Grote schepen kunnen vrijwel niet afremmen, laat staan snel uitwijken. Zeeland is een divers en groot watersportgebied met een aantal unieke bezienswaardigheden die iedere liefhebber eens gezien moet hebben. Enige ervaring is voor varen in Zeeland wel gewenst, maar dan bent u ook verzekerd van een watersportherinnering die u nooit meer zult vergeten!